در اين نوشته می خوانيد :
هدف از معرفی فنآوری لیزر در زمینۀ اندودونسی (جراحی ریشه)، بهبود نتایج بدست آمده از فرآیندهای قدیمی بوده است. در روش نوین، با استفاده از انرژی نور، قدرت پاککنندگی و برطرف نمودن جرم و لایۀ اسمیر (لایهای رسوب میکروکریستالی و ارگانیک) از روی سطح ریشه و نیز ضد عفونی کردن ریشهی دندان افزایش مییابد.
بر اساس مطالعات انجام شده، طول موجهای مختلف در کاهش موثر باکتریهای ریشه نقش دارند. بعلاوه، استفاده از شستشو دهندههای معمول در کنار لیزر تاثیر بیشتری خواهند داشت. فعالیت مواد شستشو دهنده نفوذ اشعۀ لیزر را تسهیل میسازند، که میتواند تا عمق یک میلیمتری دیوارههای دندان نفوذ نماید و اثر پاککنندگی آن قویتر از عوامل شیمیایی باشد. دیگر مطالعات به بررسی توانایی طول موجهای خاص برای فعالسازی محلولهای شستشو دهنده درون کانال پرداختهاند. آمارها حاکی از آن است که در مقایسه با تکنیکهای قدیمی و امواج فراصوت، این تکنیک، که تحت عنوان “شستشوی فعالشده از طریق لیزر” شناخته میشود، در برطرف کردن جرم و لایههای اسمیر از سطح ریشه موثرتر است.
اندودونسی (درمان ریشه) با استفاده از لیزر
در درمان اندودونسی با استفاده از لیزر، برای برداشتن یا ایجاد تغییر در بافتهای نرم یا سخت در دهان، نور تابانده میشود. البته برای دقت بیشتر همواره در ابتدای درمان برای آنکه پروب لیزر بتواند وارد کانال شود، باید کانال تا حدی توسط فایل باز شود تا پروب درون کانال جای بگیرد. لیزر ضرورتا از خود انرژی نورانی متمرکز شدید ساتع میکند که ویژگیهای خاص آن میتواند با بافتهای بیولوژیک واکنش متقابل صورت دهد. امروزه از لیزر به منظور تخلیه بافت عفونی و پاکسازی و ضدعفونی کردن کانال و شکل دادن آن و در آخر پر کردن آن استفاده می شود.
استفاده از انواع لیزر در کمک به ضدعفونی نمودن کانال ریشه امیدوارکنندهتر از استفاده از آن در آمادهسازی ریشه میباشد. میتوان از لیزر برای تخلیۀ پالپ دندان و جرمهای طبیعی، و حتی ایجاد تغییر (شکل و پاکسازی) دیوارههای دندانی کانالهای ریشه استفاده نمود. پس از تکمیل مراحل آمادهسازی و پر کردن کانال ریشه (معمولا با گاتا-پرکا)، ممکن است لیزر برای صاف کردن و شکل دادن سطح کانال ریشه استفاده شود.
مزایای استفاده از لیزر در اندودونسی
- لیزر قادر است با دقت بیشتری باکتری و بافت عفونی را هدف قرار دهد و ساختار سالم دندان را حفظ نماید.
- صدای لرزش دریل و نیز مواد بیهوشی یا بیحس کنندههای موضعی در این روش جایی ندارند در نتیجه عوارض ناشی از آنها و نیز حس ناخوشایند پس از استفاده از آنها وجود نخواهد داشت.
- طی فرایندهای جراحی ریشه با استفاده از لیزر، خونریزی و التهاب کمتری مشاهده میشود و ناراحتی و عفونتهای پس از جراحی کاهش مییابند.
- پس از استفاده از لیزر در درمان ریشه دندان محکمتر خواهد بود و در برابر پوسیدگی و آسیبهای آتی بیشتر محافظت خواهد شد.
- در یکی از مطالعاتی که اخیرا به مقایسۀ تاثیر شستشوی فعالشدۀ ریشه از طریق “شستشو دهندههای فعال شده با لیزر” (LAI) و شستشوی معمول برای ضدعفونی آنها پرداخته بود، فنآوری لیزر نتایجی مطلوب در بر داشت. شستشوی فعالشده با لیزر برای از بین بردن باکتریها و ممانعت از رشد باکتریال جدید موثرتر از شستشوی معمول بود که از طریق سرنگ انجام میشد.
- محققان دانشگاه هاروارد دریافتهاند که قرار گرفتن سلولهای درون دندانها در معرض اشعهی ضعیف لیزر میتواند رشد عاج دندان (مادهای که بخش زیادی از دندان را تشکیل میدهد) را تحریک کند.
معایب استفاده از لیزر در اندودونسی
- نور لیزر در خطی مستقیم حرکت میکند در حالی که فضاهای درون کانال ریشه به ندرت راست هستند. ابزارهای قدیمی این مزیت را دارند که میتوان آنها را خم کرد تا شکل ریشۀ کانال را دنبال نمایند
- واکنش متقابل بین انرژی لیزر و بافت دندان ممکن است باعث ایجاد و افزایش حرارت شود که میتواند به فضای کانال آسیب برساند و در برخی مواقع حتی فراتر از سطوح دندان برود.
گرچه شواهد بسیاری مبنی بر تاثیر آنتیباکتریال درمان با استفاده از لیزر فشار قوی وجود دارد، اما این موفقیت در خصوص ایجاد روکش بهتر یا میزان موفقیت بالینی بیشتر لیزر صدق نمیکند.
نتیجهگیری
با تمام آنچه در رابطه با لیزر گفته شد میتوان اینطور نتیجه گرفت که درمان ریشه به کمک لیزر هدیهای به همهی افراد است. بنابراین، دفعهی بعد که متخصص درمان ریشه (اندودونتیست) انجام درمان ریشه را به شما پیشنهاد داد تعلل نکنید زیرا با استفاده از لیزر در درمان ریشه از طرفی دردی حس نخواهید کرد، و از سوی دیگر دندانی سالم و لبخندی زیبا به شما بخشیده خواهد شد.